Revenim printre rafturi de bibliotecă

Alexandru Liciu

Cât de mult vă lipsesc bibliotecile? O parte din noi trebuie să admitem că de mult n-am mai răsfoit cărți, n-am mai explorat printre rafturi și nici n-am mai dat search-uri prin baze de date livrești. Cafeneaua filosofică vă propune o vizită virtuală în una din cele mai notabile biblioteci britanice. Alături de profesorul Scott Mandelbrote (Ward & Perne Librarian), vom intra în biblioteca de carte veche a colegiului Peterhouse din Cambridge.

Perne Library este atestată pentru prima oară prin 1286. Doar că, în mod interesant, asta vine la pachet cu întrebarea ”ce este o bibliotecă?”, pentru că în 1286 nu găsim referințe la instituția pe care ne-am putea-o imagina azi, ci la un corpus de cărți în manuscris, care se dezvoltă de-a lungul Evului Mediu. Biblioteca- văzută în acest sens, drept corpus de cărți- este găzduită (după cum ne-am și aștepta pentru cele opt secole care au trecut de la prima ei atestare) în diferite camere ale colegiului, și fiecare mutare dintr-un loc în altul răspunde unor provocări ale timpului: aceasta devine pe rând spațiu de lucru pentru membrii colegiului (fellows), apoi sală de lectură pentru studenți, iar finalmente spațiu pentru cercetători. Astăzi aici se țin cursuri de carte veche, într-un mod foarte hands-on.

Aici, în jurul mesei din poză, am învățat și eu cum să privec o carte veche. Cum să descrii bibliografic o carte pe care n-o poți citi, pentru că e scrisă în ebraică sau arabă. Ori cum să îndrepți coperta spre soare, în căutarea urmelor de lanț, semn al felului în care o carte a fost pusă la raft cu secole în urmă (în perioada medievală, cărțile erau legate de rafturi joase și citite la raft, ca pe un pupitru). Sau cum să distingi între ediții in folio, duodecimo, in quarto în funcție de hârtia folosită (căci da, in folio nu înseamnă neapărat o carte mare, iar in octavo una mică). Sau de ce cărțile de muzică ori de matematică sunt cele mai greu de printat, și au nevoie de ateliere speciale. Și câteva alte lucruri, pe care le vom vedea împreună diseară.

Alăturați-vă Cafenelei filosofice astăzi, ora 20 (19:40 ora de intrare pe zoom), pentru a afla de la profesorul Scott Mandelbrote cum să privim o carte veche, în Perne Library.

Blogul bibliotecilor Perne & Ward: https://perneward.wordpress.com/

Photo by Sara Rawlinson.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s