Authors

Lista noastră de autori este deschisă. Te poți alătura oricând echipei „Ce mai citim” – trimițându-ne o recenzie sau un eseu, sau, pur și simplu, gândurile tale despre cea mai recentă carte citită.

20160805_165757Dana Jalobeanu, profesor, cercetător și cititor pasionat, călătoresc, de preferință, prin istoria modernității timpurii. Fizician convertit la filosofie, investighez tipurile de erori și năzbâtii care stau la baza apariției științei moderne. Mă găsiți la Facultatea de Filosofie, dar și la secția de științe umaniste a Institutului de Cercetare al Universității București. În timpul liber editez Journal of Early Modern Studies, imaginez cursuri noi și proiecte diverse, citesc literatură și ascult multă muzică clasică (în ultima vreme mai mult operă).

 

 

poza profilVeronica Lazăr e istoric al ideilor și cercetător al culturii politice Iluministe.

 

 

 

grigoreGrigore Vida, istoric al filosofiei și al științei. Inactual și erudit; sceptic și relativizant: folosesc istoria ca să ciocănesc picioarele de lut ale absolutizărilor. Nu dau like la citate care nu conțin și referința (la ultima ediție critică). Până acum doar am făcut cărți din alte cărți; pe mai departe aștept isprăvi mai mari de la mine. Nu mă sui cu prezumția până la a crede că vă voi persuada să citiți mai mult, dar nădăjduiesc că veți roși uneori pentru cât de puțin ați citit.  Mă găsiți, momentan, la IRH-ICUB, institutul de cercetare al Universității din București, unde investighez forme de matematizare ale modernității timpurii.

 

Doru CastaianDoru Căstăian, profesor, publicist, doctor în filosofie, cititor pasionat, căutător febril al adevărului sau, în absenţa lui, al stărilor de stupefacţie fertilă. Pasionat în special de filosofia ştiinţei, de evoluţia culturală şi de filosofia istoriei, încerc să pun la un loc piesele unui puzzle imposibil şi să dau celorlalţi ceva care să-i scuture, să-i trezească, să-i facă să se întrebe laolalta cu mine despre ceea ce e, poate, de neinterogat.

 

Poza Iovan Drehe

Iovan Drehe este doctor în filosofie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în prezent este lector în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare și activează ca cercetător în cadrul Institute for Research in the Humanities, ICUB (Universitatea din București). Este interesat în special de istoria filosofiei și argumentare.

 

Gabriel IstrateGabriel Istrate este profesor de Informatică la Universitatea de Vest din Timisoara. Are un doctorat de la Universitatea din Rochester (Statele Unite, 1999) și a fost cercetator la Los Alamos National Laboratory în perioada 1999-2007. Interesele sale de cercetare sunt in principal in zona informaticii teoretice și a modelelor algoritmice ale sistemelor complexe, intre care tranzitii de faza in probleme de optimizare combinatoriala, teoria algoritmica a jocurilor, teoria
retelelor sociale, simulari sociale multiagent, complexitate computationala, algoritmi probabilisti si de aproximare. Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina autorului de pe portalul
Ad-Astra, https://ad-astra.ro/whos-who/?userid=29

 

 

FogasRareș Fogaș este absolvent de filosofie și student la masteratul de filosofie analitică al Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Este interesat în special de filosofie analitică timpurie și de logică.

 

 

 

 

 

Vasile Visotchi

Vasile Visoțchi, student la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, cu un regim de lucru cartezian și toată ziua petrecută în pat, citesc și beau ceai, ascult muzica pe care o îndrăgesc, meditez și aștept să fiu găsit de Nirvana. Îmi imaginez că lectura e ca un joc de șah în care ai de făcut mutările potrivite pentru partide interesante. Cu cele mai frumoase dintre ele, am bucuria să mă împart.

 

LidiaLidia Dobrea, studentă în anul I la Facultatea de Filosofie, tot sper că o să mă prind care e faza cu existența, fără progrese semnificative momentan. Din când în când, am senzația că mă apropii prin cărți (vezi „Iona”) sau versuri (vezi „Joc secund”). Îmi place să scriu. Încă nu știu dacă îmi place și ce scriu, dar cred că mai am timp să aflu. .

 

 

AdrianAdrian Naftan este student în anul I la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Este interesat de fenomenologie, filosofia științei, istoria totalitarismelor și originile modernității europene. A publicat mai multe interviuri (cu Cristian Presură, Ana Barton, Cristi Danileț) precum și două scurte recenzii în revista Observator Cultural, în cadrul Observator Lyceum.

 

 

Diana MoldovanDiana Moldovan. Cu mult timp în urmă, am absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București. Ma bucur că, pe traseul complicat al vieții, nu am pierdut inclinația catre filosofia naturala si plăcerea de a citi o carte buna. Aici sporesc bucuria lecturii împărtășind-o cu voi.

 

dan bragagiuDan Bragagiu este student al Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Interesele lui academice includ filosofia științelor cognitive, logica și filosofia științei. Printre preocupările secundare ale acestuia se regăsesc șahul și Go.

 

 

 

daian bicaDaian Bica este student în anul III la Facultățea de Filosofie a Universității din București. Este pasionat de metafizica analitică și de filosofia generală a științei.

 

 

 

 

tudorTudor Mărginean, student în anul III la Facultatea de filosofie. Văd filosofia ca pe o disciplină tehnică, cum sunt fizica sau biologia, și nu ca pe un mod de viață. Din această cauză nu am o considerație mai mare față de intelectuali decât față de alți oameni. Din filosofie, prefer tradiția analitică.

 

 

 

 

Razvan IoanRăzvan Ioan a studiat Humanities la University College Utrecht și filosofia in două mastere în Anglia și Franța. Și-a scris teza de doctorat în filosofie cu titlul “We Do Not Know What a Body Can Do: Spinoza and Nietzsche” la Universitatea Leiden, unde a și predat. Totodată, are studii publicate și în curs de publicare în reviste internaționale de specialitate (European Journal of Philosophy, Nietzsche Studien) și în volume colective ale editurii De Gruyter. Cartea sa despre fiziologie filozofică urmează  să apară la Palgrave Macmillan.

 

 

nora grigoreNora Grigore are un doctorat in etica de la University of Texas at Austin si unul in filozofia matematicii de la Central European University. Lucreaza la ora actuala la un proiect de cercetare in care compara normativitatea morala cu cea estetica. 

 

 

daniela mariaNumele meu este Daniela Maria și sunt masterandă în cadrul Facultății de Filosofie. Pentru mine, muzica Mariei Tănase nu lipsește din cursul unei săptămâni.

 

 

 

 

diana stere

Diana Stere este masterandă a Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Printre interesele sale se numără istoria și filosofia modernității timpurii, filosofia limbajului și filosofia matematicii.

 

 

 

 

PaulaPaula Tomi – doctor în filosofie, Universitatea din  București. Momentan, asistent de cercetare în cadrul universității deja menționate și cadru didactic asociat. De cele mai multe ori oscilez între logică și filosofie analitică și beletristică. Încerc pe cât posibil să nu le amestec. Nu îmi iese mereu. Aș bea un ceai cu Scarlett O’Hara și cu Graham Priest.