Authors

Lista noastră de autori este deschisă. Te poți alătura oricând echipei „Ce mai citim” – trimițându-ne o recenzie sau un eseu, sau, pur și simplu, gândurile tale despre cea mai recentă carte citită.

Daian Bica este student în anul III la Facultățea de Filosofie a Universității din București. Este pasionat de metafizica analitică și de filosofia generală a științei.

Adrian Cetean, absolvent al Universității din Oradea, în prezent masterand la Facultatea de Filosofie a Universității din București. N-am mai citit o carte care să nu mă calce pe nervi de câțiva ani acum, motiv pentru care nu mă pot opri din citit și mă zbat însumi cu scrisul. Atunci când nu fac asta, cel mai probabil încerc să descos lumea din jurul meu pe muzica avangardistă a noului mileniu.

Ion Burcea absolvent al Facultății de Filozofie, Universitatea din București. În prezent masterand în Logică în cadrul ILLC, Universitatea din Amsterdam.

Costel Cristian, student al Facultății de Filosofie din București, tind să nu-mi rezum interesele filosofice la domenii specifice, sunt pasionat atât de științe cognitive și filosofie analitică, dar și de filosofia politică sau istoria ideilor moderne. Mă poziționez umil dar limpede în sfera ,,fanatismului cultural”, și în același timp încerc să nu mă ,,fâțâi” inutil prin epocă.

Doru Căstăian, profesor, publicist, doctor în filosofie, cititor pasionat, căutător febril al adevărului sau, în absenţa lui, al stărilor de stupefacţie fertilă. Pasionat în special de filosofia ştiinţei, de evoluţia culturală şi de filosofia istoriei, încerc să pun la un loc piesele unui puzzle imposibil şi să dau celorlalţi ceva care să-i scuture, să-i trezească, să-i facă să se întrebe laolalta cu mine despre ceea ce e, poate, de neinterogat.

Florin Cherman este doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Filosofie UBB Cluj, absolventul Masteratului de Filosofie Antică și Medievală din cadrul aceleiași Universități. Două interese majore: metafizica, împreună cu istoria ei și existențialismul. Preocuparea principală – istoria medievală a metafizicii; în mod special: gândirea lui Duns Scotus

Iovan Drehe este doctor în filosofie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în prezent este lector în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare și activează ca cercetător în cadrul Institute for Research in the Humanities, ICUB (Universitatea din București). Este interesat în special de istoria filosofiei și argumentare.

Nora Grigore are un doctorat in etica de la University of Texas at Austin si unul in filozofia matematicii de la Central European University. Lucreaza la ora actuala la un proiect de cercetare in care compara normativitatea morala cu cea estetica. 

Răzvan Ioan a studiat Humanities la University College Utrecht și filosofia in două mastere în Anglia și Franța. Și-a scris teza de doctorat în filosofie cu titlul “We Do Not Know What a Body Can Do: Spinoza and Nietzsche” la Universitatea Leiden, unde a și predat. Totodată, are studii publicate și în curs de publicare în reviste internaționale de specialitate (European Journal of Philosophy, Nietzsche Studien) și în volume colective ale editurii De Gruyter. Cartea sa despre fiziologie filozofică urmează  să apară la Palgrave Macmillan.

Gabriel Istrate este profesor de Informatică la Universitatea de Vest din Timisoara. Are un doctorat de la Universitatea din Rochester (Statele Unite, 1999) și a fost cercetator la Los Alamos National Laboratory în perioada 1999-2007. Interesele sale de cercetare sunt in principal in zona informaticii teoretice și a modelelor algoritmice ale sistemelor complexe, intre care tranzitii de faza in probleme de optimizare combinatoriala, teoria algoritmica a jocurilor, teoria
retelelor sociale, simulari sociale multiagent, complexitate computationala, algoritmi probabilisti si de aproximare. Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina autorului de pe portalul
Ad-Astra, https://ad-astra.ro/whos-who/?userid=29

Dana Jalobeanu, profesor, cercetător și cititor pasionat, călătoresc, de preferință, prin istoria modernității timpurii. Fizician convertit la filosofie, investighez tipurile de erori și năzbâtii care stau la baza apariției științei moderne. Mă găsiți la Facultatea de Filosofie, dar și la secția de științe umaniste a Institutului de Cercetare al Universității București. În timpul liber editez Journal of Early Modern Studies, imaginez cursuri noi și proiecte diverse, citesc literatură și ascult multă muzică clasică (în ultima vreme mai mult operă).

Numele meu este Daniela Maria și sunt masterandă în cadrul Facultății de Filosofie. Pentru mine, muzica Mariei Tănase nu lipsește din cursul unei săptămâni.

Tudor Mărginean, student în anul III la Facultatea de filosofie. Văd filosofia ca pe o disciplină tehnică, cum sunt fizica sau biologia, și nu ca pe un mod de viață. Din această cauză nu am o considerație mai mare față de intelectuali decât față de alți oameni. Din filosofie, prefer tradiția analitică.

Alexandra Postolache, masterandă a Facultății de Filosofie a Universității București, economist și om de HR, și-a descoperit interesul pentru filosofie la începutul pandemiei, când i-au apărut primele întrebări metafizice. Consideră acel moment ca unul de cotitură în perspectiva ei asupra vieții. Este în continuare pasionată de metafizică, dar și de filosofie ca un mod de viață. I-ar plăcea ca tinerii să descopere mai timpuriu decât ea acest ghid minunat al vieții, care este filosofia.

Diana Stere este masterandă a Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Printre interesele sale se numără istoria și filosofia modernității timpurii, filosofia limbajului și filosofia matematicii.

Raluca Safta, masterandă a Facultății de Filosofie, Universitatea din București, după mulți ani de îndeletniciri economice și câteva luni de Psihologie și Neuroștiințe la King’s College London. Fascinată de cunoaștere și cititor avid, interesele mele se conturează în jurul filosofiei și istoriei științei, dar și al neuroștiințelor și modului în care funcționează mintea umană. Lecturile de timp liber sunt cel mai adesea biografii, jurnale și corespondență.

Aida Șmalbelgher, doctorandă în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Îmbină pasiunea pentru filosofie, științe, și literatură, cu simțul înnăscut spre artele frumoase. Caută ca tot ce întreprinde sau creează să fie conectat cu unul dintre aceste domenii, iar aportul personal să releve aptitudinile și cunoștințele acumulate.

Paula Tomi – doctor în filosofie, Universitatea din  București. Momentan, asistent de cercetare în cadrul universității deja menționate și cadru didactic asociat. De cele mai multe ori oscilez între logică și filosofie analitică și beletristică. Încerc pe cât posibil să nu le amestec. Nu îmi iese mereu. Aș bea un ceai cu Scarlett O’Hara și cu Graham Priest.

Grigore Vida, istoric al filosofiei și al științei. Inactual și erudit; sceptic și relativizant: folosesc istoria ca să ciocănesc picioarele de lut ale absolutizărilor. Nu dau like la citate care nu conțin și referința (la ultima ediție critică). Până acum doar am făcut cărți din alte cărți; pe mai departe aștept isprăvi mai mari de la mine. Nu mă sui cu prezumția până la a crede că vă voi persuada să citiți mai mult, dar nădăjduiesc că veți roși uneori pentru cât de puțin ați citit.  Mă găsiți, momentan, la IRH-ICUB, institutul de cercetare al Universității din București, unde investighez forme de matematizare ale modernității timpurii.

Sorin Șerb (n. 1961) a fost/este bibliotecar, scriitor, profesor, ziarist, traducător, corespondent al Europei Libere la București, redactor la BBC. Doctor în umanioare. A publicat (România literară, Luceafărul, Contrapunct, Arta etc.) pagini de literatură, cronici de spectacol, expoziţie şi carte, studii şi eseuri. Volume de versuri și proză la editurile Albatros și Vremea. La Editura Litera a publicat „Ceaușescu. Ultimul an” (2021), o trecere în revistă a anului 1989. A lucrat în mai multe edituri, a tradus (prea multe) cărți fiction și nonfiction.