Jurnal hanseatic. Episodul 3

Opera din Hamburg e într-o clădire nouă și mai degrabă urâtă. A fost construită în grabă în anii 50, după ce clădirea operei (datând de la începutul secolului al XIX-lea) a fost distrusă în raidul aerian din iulie 1943 (cel care a distrus cea mai mare parte a orașului). Din nou, însă, spiritul locului adaugă ceea ce lipsește materiei: căci Opera din Hamburg datează de la mijlocul secolului al XVII-lea. Și aici a dirijat Haendel și Teleman, aici s-a montat ciclul wagnerian al Inelului în 1879, iar secolul XX a început sub bagheta lui Mahler.

Găsești la Opera din Hamburg aceeași combinație de proiect solid construit, spirit practic și idealuri înalte pe care o regăsesc peste tot în acest oraș interesant. Mai întâi biletele, care sunt pentru toate buzunarele: de la 15 la 150 de euro. Apoi organizarea interioară: cinci etaje bine organizate, fiecare cu garderoba lui, foaier și baruri la 4 nivele din 5. Deși sala e mare, totul e așa de bine organizat că nu e niciodată înghesuială. Acustica e bună (nu nemaipomenită), repertoriul e onorabil, fără să fie excepțional. Ce e remarcabilă este viziunea din spatele instituției. Aproape fiecare spectacol are măcar un nume mare, un nume de care a auzit toată lumea. Restul distribuției e super-internațională – poate cu un accent pe Europa de Est și fostele republici sovietice.

Am văzut patru spectacole la Opera din Hamburg până acum. Trei au fost foarte bune. Fiecare a avut ceva remarcabil – fie o voce neașteptat de bună, fie o regie remarcabilă, fie costume bine gândite. Nimic cu totul excepțional – și totuși, în soliditatea acestui „bine” este ceva confortabil. În plus, nu poți să nu admiri calitatea internațională a producțiilor; opera din Hamburg nu e doar europeană; se întinde pe toate continentele. Este rezultatul unei viziuni clare (și câștigătoare) aparținând directorului muzical Kent Nagaon.

Opera din Hamburg este de mulți ani faimoasă pentru baletele puse în scenă de John Neumaier (coreograful instituției începând din anii 90). Am văzut și eu unul – și a fost remarcabil. Cu o minunată, eterică, emoționată Alina Cojocariu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s