Despre epidemii și istoria care se repetă

Dana Jalobeanu

Alexandru Toma Pătrașcu, Povestiri despre epidemii și vaccinuri, Humanitas 2020

Istoria se poate povesti în multe feluri. Și din fiecare avem de învățat. Căci, desigur, prima lecție a istoriei este că nu suntem originali. Că ideile, argumentele, fricile și bucuriile noastre sunt de o monotonie deprimantă. Luați teoriile conspiraționiste pe tema „vaccinurile atacă creierul” – le veți găsi în articolele de presă și în cărțile secolului al XIX-lea; în primele emisiuni de radio sau televizate din secolul XX. Și atunci, și acum, vor mai scăpa din ele și în presa științifică; urmate de retractări (în care nimeni nu crede) și scandaluri, de excluderi din profesie și de popularitatea obținută în afara specializării pe alte căi. Sau luați imaginile cu lideri politici care se vaccinează în direct la televizor, pentru a încuraja populația. La începutul secolului al XVIII-lea, fără televizor, dar amplu reflectată în presa de atunci, o parte dintre membrii casei regale britanice, la încurajarea unei prințese care fusese bine educată de filosofi, își inoculau copiii cu o proto-variantă de vaccin împotriva variolei (procedura se numește variolare).

Despre acestea și multe alte povești despre ceea ce numim azi fake-news puteți afla mai multe din cartea lui Alexandru Toma Pătrașcu, Povestiri despre epidemii și vaccinuri. O carte de povești despre nesfârșitul nostru război împotriva nevăzutului: micro-organisme, epidemii (inclusiv epidemiile provocate de panică și proliferarea zvonurilor). Povestiri despre epidemii și vaccinuri ne trece prin istoria umanității văzută din perspectiva acestei permanente interacțiuni dintre lumea oamenilor și cea a micro-organismelor care ne afectează viețile. La capătul căreia am învățat enorm de multe, inclusiv să „îmblânzim” virusuri și bacterii cu ajutorul vaccinurilor.

Istoria, povestită de Toma Pătrașcu, este în mod esențial neliniară; are ceva din rătăcirea prin labirint. Căci multe dintre poveștile de succes apar la capătul unor investiții de timp, energie și inteligență, însă fără o explicație rațională. Cumva din întâmplare. Alteori explicația există, însă durează până când cineva se prinde cum s-ar putea aplica în practică pentru a obține proceduri de imunizare sau tratament.

În sfârșit, povestirile despre epidemii își au eroii lor: savanți geniali sau excentrici, amatori pasionați, cercetători încăpățânați, doctori dedicați, călători atenți, ducese sau prințese cu vederi largi. Panoplia personajelor umane e aproape la fel de diversă ca și cea a micro-organismelor despre care e vorba în carte – de la varietățile de variolă și malarie, la turbare, tuse măgărească sau epidemia de Covid 19 (botezată în carte „marea tușeală”).

Povestiri despre epidemii și vaccinuri e o carte plină de vervă, ușor de citit, în care dai la tot pasul despre lucruri pe care nu le știai… dar pe care s-ar fi cuvenit să le știi. Despre cum funcționează sistemul imunitar al organismului, de pildă; sau despre principiile pe care s-au dezvoltat diferite tipuri de vaccinuri; despre ce personaj interesant era Pasteur; sau despre cum arăta situația primelor campanii de vaccinare în Est și în Vest la începutul secolului XX (foarte asemănător cu ziua de azi).

Aș spune că Toma Pătrașcu a scris o carte care ne lipsea foarte tare – o carte pe care merită să o citim și să o recitim și acum, și după ce trece pandemia. O carte care are – printre altele – o bibliografie solidă și care poate fi, deci, punct de plecare pentru investigații de detaliu, pe fiecare dintre problemele sau întrebările care vă vor atrage atenția.

Alminteri, vă așteptăm să discutăm împreună mai multe vineri, 29 ianuarie, la Cafeneaua filosofică, de la ora 20. Pe zoom și în direct pe canalul de youtube (www.youtube.com/Cafeneauafilosofica). Pentru linkul de zoom dați un email la cafeneauafilosofica@gmail.com.

Aici și un mic trailer al discuției de vineri:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s