Cafeneaua filosofică: Cum ar #rezista Socrate astăzi?

Afis-cafeneaua-filosofica-II.jpgA treia ediție a cafenelei filosofice a fost despre Socrate astăzi. Cum ar #rezista Socrate? Cum ar răspunde provocărilor prezentulu? Putem vorbi despre o misune socratică ce are drept scop deprinderea meseriei de cetățean? Sau, dimpotrivă, pentru Socrate (cel puțin pentru Socratele lu Platon) misiunea filosofului ține de un alt plan decât cel politic?

Pe cele două poziții contrare (de pornire) ale dezbaterii au fost Gheorghe Ștefanov (Universitatea din București) și Iovan Drehe (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare). A moderat Cătălin Cioabă. După cum veți vedea însă în înregistrare, dezbaterea s-a transformat într-o pasionantă discuție, în care s-au adus în discuție numeroase (și suprinzătoare) puncte de vedere, multe la care nu ne-am așteptat atunci când ne-am imaginat scenariul. Mulțumim tuturor participanților pentru implicare și entuziasm (precum și pentru mesajele pe care ni le-au trimis după terminarea discuției).

5 thoughts on “Cafeneaua filosofică: Cum ar #rezista Socrate astăzi?

  1. Dialogurile de aici imi confirma ce mi s-a confirmat de atatea ori. Intelectualii si profesorii universitari din romania sunt niste plicticosi, lenesi intelectual, conformisti, mediocri. E o prapastie intre o discutie in acelasi format din alte tari si cele de aici. Am ascultat cateva dialoguri de la cafenea si a fost un exercitiu de vointa. Mai usor ma uitam cum se ususca vopseaua.

    Like

  2. ai șters comentariul meu, crezand poate ca vreu sa fiu rautacios si atat. Nu ma deranjeaza ca l-ai sters, da vreau sa intelegi ce am vrut sa zic. https://m.youtube.com/watch?v=vv2g3vyvxO4&t=539s Uite un exemplu de dialog. Pe mine ma deranjeaza ca nu avem oameni de calitate in domeniile astea. Eu nu-s nici pe departe un intelectual, sunt un simplu muncitor, dar mai citesc cand am un pic de timp liber si mi-as dori sa particip, pasiv, de pe margine, pentru ca activ nu-mi permite conditia intelectuala, la o lume a ideilor profunde, indrazete, pline de miez. Pot in engleza dar e mai greu, mai obositor si-mi ia mai mult timp. As vrea sa vad la mine acasa ce vad in alte tari, sa pot avea niste eroi intelectuali romani. Am citit cateva carti scrise de profesori univ. romani, vai ce sterse au fost, ce aride! Genetic putem, am demonstrat-o in perioada interbelica si chiar pana in 89 si dupa aia un pic cu autori ca Barbu si inca vrei 2. Acuma cartile sunt la indemana, avem libertate, de ce astia is varza nu inteleg. N-am scris comentariul ala pt ca sunt un troll. Cand am descoperit dialogurile astea am avut o speranta . Zic hai ca am gasit ceva bun, pot sa ascult in timp ce lucrez ,ca de citit nu prea am vreme. Am fost dezamagit. Vreau ca oamenii astia sa ma duca la apa adanca, sa pot iesi din banalitate dupa o zi de munca. Da sa nu le zicem asta, sa-i menajam ca poate is fragili si sensibili. Sa nu le stricam lumea lor imaginara in care se cred nemuritori si reci.

    Like

  3. hai sa-ti recomand ceva si cu asta te las in pace. Uita-te la un roman, Edmond Constantinescu, pe site-ul oxigen2, e sigurul roman interesant pe care l-am gasit, nu e mare intelectual si nici nu are pretentia asta, da e tare omul. Daca stiti pe cineva care are ceva de zis, sa stiti ca sunt deschis si optimist si o sa-i verific.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s