Grigore Vida
Am făcut azi un tur al anticariatelor din Londra și pot spune cu mâna pe inimă care sunt cele mai bune pe temele care mă interesează (filosofie, istoria științei, studii clasice).
1. Skoobs Books
Aici e un adevărat rai pentru filosofie. Greu de imaginat pentru cineva obișnuit cu anticariatele din București cât de multe sunt: vorbim de un perete lung-lung, ticsit cu cărți, numai de filosofie. Dacă au și Becoming into Being a lui Noica!
Nici la „Știință” nu stau rău (aici intră și istoria & filosofia științei). Am găsit multe titluri pe care mi le doream de ceva vreme.
Plus mulți autori antici. Literatură în general – nu mai zic! Chiar e un loc care nu trebuie ratat.
2. Judd Books
Multe cărți faine și la prețuri bune. Aici trebuie să menționez o distincție care la noi nu prea se face, anume între „second-hand books” și „publishers’ remainders” – astea din urmă ajung uneori la prețuri de-a dreptul derizorii, fiindcă editura vrea să scape de ele „cu orice preț”. Așa ajunge, de pildă, un volum de 230 de lire să coste 20. Ei, și aceștia de la Judd Books au multe „publishers’ remainders”, ceea ce poate rezerva suprize plăcute.
Altminteri, au Loeb-uri la 10 lire: mi-am luat câteva.
3. Any Amount of Books
Încep cu ei tripleta de pe Charing Cross Road (sunt 3 anticariate unul după altul). Aici au un subsol interesant, unde toate cartile sunt foarte ieftine, foarte variate și în mai multe limbi (germană, franceză etc.). Ramâi uneori uimit ce poți găsi aici; și, fiind așa ieftine, e un flux continuu. Au și sus lucruri bune, inclusiv cărți mai vechi și mai rare.
4. Henry Pordes Books
Un anticariat cu renume care a fost preluat de niște italieni – iar gurile rele spun că nu erau tocmai împăcați cu legea pe acolo pe la ei. Altminteri, par doi bătrânei blajini – un el și o ea (hélas! mai sunt și rudele). Aici prețurile sunt cam „piperate”, dar poți spera la o reducere dacă negociezi – așadar, stilul italienesc. E limpede că multe volume cam „zac” pe rafturi și atunci nici nu pot veni des titluri noi. Au multe și de filosofie, și de știință, dar mai ales de artă.
5. Quinto Bookshop
Subsolul e bun, dar diferit de cel de la Any Amounts of Books; au multă istorie, muzică, critică literară, dar și filosofie și teologie. Sus sunt prea scumpe – ce-i drept, pe merit la majoritatea. Cel care le vinde nu e tocmai cel mai draguț om din lume, dar totuși o să încerce să zâmbească (în Anglia toată lumea mulțumește, salută, zâmbește).
6. Treadwell’s
Ăștia sunt ezoterici – dar simpatici! Plus că fac distincție între ezoterism tratat „scholarly” și cel pus în practică. Un raft e numai cu Aleister Crowley; dar au și filosofie, mitologie, folclor etc. Sunt prețuri bune și e limpede că au pus inimă în chestia lor ezoterică; la subsol e totul foarte ieftin.
7. Oxfam
Acesta e un lanț de anticariate/librării și n-au îndeobște mare lucru, dar dacă au ceva, sigur merită luat, fiindcă e la cel mai mic preț posibil. Mi-am luat Leviathanul în ediția Richard Tuck cu 4 lire – cred că Leviathanul românesc e mai scump.