Vara aceasta am aplicat pentru o bursă Erasmus și am primit-o! Surprinzător, de fapt, nu au fost foarte mulți aplicanți, așa că au rămas chiar două locuri neocupate. Ceea ce este, bineînțeles, păcat, fiindcă o experiență de genul acesta poate fi foarte diferită și foarte frumoasă.
Este adevărat, ai nevoie de ceva bani la început (primești 80% din bursă abia când ajungi în țara respectivă, așa că până atunci e nevoie să îți plătești singur transportul), ai nevoie de ceva curaj și deschidere, mai ales dacă pleci singur, pentru a merge să cunoști locuri și oameni noi, ai nevoie de libertate sau posibilitatea de a veni aici cu partenerul/partenera, copilul, pisica, însă ceea ce primești în schimb poate să compenseze cu mult efortul. Aici în Freiburg există opțiuni de cazare în cămin cu familia (dacă ești într-o relație și poate ai și un copil), iar la cantina studenților copiii mănâncă gratuit.
Dar să o luăm încet. Mai întâi, să mă prezint: sunt Georgiana Codrescu, studentă în anul 3 la Filosofie la Universitatea din București și lucrez în calitate de Consilier pentru dezvoltare personală. Mai multe despre mine găsești aici. În cele ce urmează vă voi povesti: despre contactul cu orașul și colegii (articolul de față), despre contactul cu Universitatea și cursurile, despre contactul cu filosofii și cărțile din Freiburg (articolul următor).


Aici, în Freiburg im Breisgau, acest oraș medieval din sudul Germaniei, am ajuns pe 28 septembrie, după o călătorie de o săptămână cu mașina (am venit cu prietena și cățelul). Cursurile urmau să înceapă pe 17 octombrie, însă am zis să ajungem mai devreme pentru a avea timp să rezolv înainte tot ce ține de partea administrativă (înmatriculare, obținere card student, date de acces în platformele universității, înregistrare cazare, etc.). Și foarte bine am făcut, fiindcă într-adevăr au fost multe de rezolvat. În plus, s-au organizat multe prezentări și evenimente pentru studenți în perioada 5-14 octombrie.
În prima zi, după ce ne-am cazat, am fost direct în centru. Era noapte și destul de pustiu, în piața centrală (Münsterplatz), dar o catedrală imensă trona în mijloc, ca o ancoră între pământ și cer, care îți dădea siguranța că ai putea avea mereu un loc în care să te simți apărat, dacă vei avea nevoie de asta. Ne era foame așa că am intrat în cel mai apropiat restaurant, care din fericire era și pet friendly. Așa am avut și primul contact cu mâncarea locala: supă cremă de hrean cu frișcă și weisswurst cu bretzel. Și, bineînțeles, ein weissbier.
În zilele următoare am ieșit și am cunoscut mai mult orașul, ca pe un nou prieten alături de care vom petrece 6 luni de zile (fiindcă am venit aici pentru 1 semestru).
Freiburg seamănă foarte mult cu Brașovul. Tot așa cu arhitectură medievală și înconjurat de natură (imediat în apropiere aveam munții Pădurea Neagră).
Din fericire a mai venit un coleg din România aici și am putut să stăm în contact tot acest timp pentru a ne pune la curent cu chestiuni administrative sau legate de oraș.
Apoi, a venit și vremea să cunoaștem universitatea și colegii!
Albert-Ludwigs-Universität Freiburg a fost fondată în 1457 (a cincea cea mai veche din Germania) și cuprinde 11 facultăți. Este de asemenea și cel mai mare angajator al orașului. Printre personalitățile care au trecut pe aici se numără: Hannah Arendt, Rudolf Carnap, Friedrich Hayek, Martin Heidegger, Edmund Husserl și Max Weber.
Fun fact: In 1900, Freiburg became the first German university to accept female students. Before there had been no women at German universities. 😦
Am vizitat muzeul universității și am văzut cum se îmbrăcau profesorii la începuturile ei, cum se primea finanțarea (din donații) și cine a fost prima femeie student.
Pe mine personal m-a impresionat biblioteca: clădirea de sticlă de mai sus. Are 5 etaje și este deschisă în fiecare zi (L-D) de la 7.00-24.00. Are inclusiv niște fotolii extrem de comode care se lasă pe spate, în care te poți pierde în lectură, iar vederea de sus asupra orașului este superbă.
În ceea ce privește colegii: este o experiență extraordinară!
Sunt 800 de studenți noi semestrul acesta aici, la toate cele 11 facultăți și am avut ocazia să cunosc mulți dintre ei. Am cunoscut oameni din: Liban, Italia, Franța, Lituania, Namibia, Trinidad și Tobago, Brazilia, Australia, SUA, Spania, Portugalia, Germania, Grecia, Turcia, Malaezia, China, Japonia și așa mai departe. Universitatea, asociația studențească din Freiburg sau consiliul studenților de la University College Freiburg au organizat nenumărate întâlniri și petreceri: Welcome Breakfast, Dinner, Party, treasure-hunt prin oraș, hiking în apropierea orașului, plimbări la diverse obiective turistice din apropiere, seri de boardgames, alte petreceri, turul barurilor, club de film, etc.
Săptămâna aceasta încep cursurile, așa că voi reveni cu un nou articol despre ce înseamnă să înveți în altă țară – cum sunt profesorii, cursurile, materia, modul de învățare, și așa mai departe. Pe curând! 😉