Cum se poate trăi fără a face compromisuri?

Dana Jalobeanu

Într-o lume a compromisurilor de tot felul, întrebarea din titlu pare fie provocatoare, fie puerilă (depinde din ce parte o privești). De altminteri, nici nu ajungi să ți-o pui în mod serios decât atunci când te întâlnești cu cei care, efectiv, n-au făcut compromisuri. Cei de care le este atât de frică oamenilor politici din toate timpurile, mai ales în societățile anti-democratice în care puterea depinde de credința cetățenilor că viața fără compromisuri nu este posibilă.

Și totuși, exemplele există și nu sunt foarte greu de găsit. Despre două astfel de exemple din trecutul nostru recent am vorbit la Cafeneaua filosofică de vineri seară, cu Doina Jela, Clara Mareș și Adrian Mureșan. Despre două dintre cele mai remarcabile jurnale ale rezistenței din anii întunecați ai comunismului. Două jurnale pe care în mod normal nu le citiți împreună și nu le puneți pe același raft: Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii și Ion D. Sârbu, Jurnalul unui jurnalist fără jurnal. Și totuși, atâtea lucruri le aproprie. Merită să faceți exercițiul de a vă petrece câteva zile în compania lor, citindu-le pe rând, sau împreună, căci ele se oglindesc unul în altul și reflectă aceleași preocupări ale conștiinței „drepte” în fața dezordinii timpului și a presiunii istoriei care strivește destine.

Și puteți asculta câte ceva din discuția noastră 🙂

One thought on “Cum se poate trăi fără a face compromisuri?

  1. Foarte bine venita initiativa Dvs. Ambii autori in discutie merita intreaga atentie si…recunostinta a noastra. Destinul lui I.D. SIrbu e de un rar dramatism iar scrisul sau viguros, profund autentic, de mare talent se lasa neincetat descoperit. M-am ocupat de ambii in lucrarea “Orbul vremii”, Ed. Tribuna, 2007. Faptul ca I.D. Sirbu nu e reeditat are, cred, o justificare in jena pe care o provoaca in randul numelor sonore de oameni compromisi. Blaga il numise pe Sirbu: “atlet al durerii”. Intr-adevar. Nu-mi trece prin minte sa judec “compromisuri” -fiecare dupa limitele sale. Nu oricine ar fi putut indura exilul in sine pe fundal de “Isarlac” -Craiova, sub continua presiune/ suspiciune autoritatii “politienesti”…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s