Alchimia: de la piatra filosofală la știința modernă

Tradiția alchimică este aproape la fel de veche ca filosofia. Avem manuscrise alchimice antice, medievale, renascentiste, moderne, Ele au trezit curiozitatea istoricilor, dar și pe a cercetătorilor și savanților… din toate timpurile. De la Roger Bacon la Francis Bacon, de la Albert cel Mare la Isaac Newton, mulți dintre filosofii de primă mărime au avut și o reputație de alchimiști.

Ce căutau ei? Ce este piatra filosofală? Este alchimia un parcurs experimental sau unul inițiatic? O filosofie alternativă, o viziune asupra lumii, o cosmologie sau o serie de rețete practice ascunse în spatele unui limbaj cu cheie? Ce diferențe există între ezoterismul alchimic și cel filosofic?

Secolul XX a construit o serie de lentile istoriografice diferite prin care s-a uitat la manuscrisele alchimice. Unii au căutat în ele simboluri și arhetipuri; eventual, chiar, reprezentări ale inconștientului colectiv (ca în faimoasele interpretări jungiene din Psihologie și alchimie, sau Mysterium coniunctionis). Mai nou, chimiști și istorici ai științei s-au apucat să refacă experimentele alchimice, găsind reacțiile chimice din spatele figurilor misterioase ale „leului verde” etc.

Aurora consurgens (Zürich, Zentralbibliothek, Ms. Rh. 172: Aurora consurgens
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
(https://www.e-codices.unifr.ch/en/list/one/zbz/Ms-Rh-0172).)

Cum ne mai raportăm azi la alchimie? Ce ne aduce cunoașterea alchimiei pentru înțelegerea mai bună a istoriei științei sau a istoriei filosofiei? Iată ce vom discuta vineri, 11 septembrie, cu Georgiana Hedeșan (Oxford & Welcome Trust, London) și Oana Matei (UVVG, Arad). Moderatori: Dana Jalobeanu și Grigore Vida.

Pentru linkul la zoom email la dana.jalobeanu@gmail.com. Discuția va fi transmisă în direct pe canalul de youtube Cafeneaua filosofică. Mai jos un teaser.

Published by

danajalobeanu

Associate Professor in Philosophy, Department of Theoretical Philosophy, University of Bucharest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s