Alchimia: de la piatra filosofală la știința modernă

Tradiția alchimică este aproape la fel de veche ca filosofia. Avem manuscrise alchimice antice, medievale, renascentiste, moderne, Ele au trezit curiozitatea istoricilor, dar și pe a cercetătorilor și savanților… din toate timpurile. De la Roger Bacon la Francis Bacon, de la Albert cel Mare la Isaac Newton, mulți dintre filosofii de primă mărime au avut și o reputație de alchimiști.

Ce căutau ei? Ce este piatra filosofală? Este alchimia un parcurs experimental sau unul inițiatic? O filosofie alternativă, o viziune asupra lumii, o cosmologie sau o serie de rețete practice ascunse în spatele unui limbaj cu cheie? Ce diferențe există între ezoterismul alchimic și cel filosofic?

Secolul XX a construit o serie de lentile istoriografice diferite prin care s-a uitat la manuscrisele alchimice. Unii au căutat în ele simboluri și arhetipuri; eventual, chiar, reprezentări ale inconștientului colectiv (ca în faimoasele interpretări jungiene din Psihologie și alchimie, sau Mysterium coniunctionis). Mai nou, chimiști și istorici ai științei s-au apucat să refacă experimentele alchimice, găsind reacțiile chimice din spatele figurilor misterioase ale „leului verde” etc.

Aurora consurgens (Zürich, Zentralbibliothek, Ms. Rh. 172: Aurora consurgens
Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
(https://www.e-codices.unifr.ch/en/list/one/zbz/Ms-Rh-0172).)

Cum ne mai raportăm azi la alchimie? Ce ne aduce cunoașterea alchimiei pentru înțelegerea mai bună a istoriei științei sau a istoriei filosofiei? Iată ce vom discuta vineri, 11 septembrie, cu Georgiana Hedeșan (Oxford & Welcome Trust, London) și Oana Matei (UVVG, Arad). Moderatori: Dana Jalobeanu și Grigore Vida.

Pentru linkul la zoom email la dana.jalobeanu@gmail.com. Discuția va fi transmisă în direct pe canalul de youtube Cafeneaua filosofică. Mai jos un teaser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s