Forthcoming …(recomandări de lectură)

Vă pregătim mai multe recomandări de lectură, acum, că se apropie vacanța. Vom începe cu mai multe cărți de istoria ideilor și istoria (și filosofia) științei. Câteva noi, dar și unele dintre cărțile noastre „vechi favorite”.  Vom continua însă să ne diversificăm, oferindu-vă recenzii de cărți din tot mai multe domenii: de la istoria artei la literatură, filosofie, științe, istoria religiilor. Iată câte ceva despre ce urmează în următoarele zile.

Bucciantini

  • O recenzie semnată de Dana Jalobeanu la splendida carte semnată Massimo Bucciantini, Michele Camerotta și Franco Giudice, Galileo’s Telescope. A European Story, va deschide o serie de articole și recenzii centrate pe o întrebare pe care o vom dezbate și la cafeneaua filosofică de vineri. Ce a văzut, de fapt, Galileo? Cum arăta telescopul? Cum s-a transformat un instrument de navigație și spionaj într-un instrument care avea să schimbe istoria astronomiei? Au existat și alte astfel de instrumente? Putem vorbi despre un telescop pre-galilean? Avea Thomas Harriot un telescop când a desenat prima hartă a lunii, cu câteva luni înaintea lui Galileo? Și de ce Harriot și Galileo n-au văzut aceleași lucruri pe lună?
  • Din aceeași serie, Dana Jalobeanu despre cartea lui Lawrence Lipking, What Galileo Saw? Imagining the Scientific Revolution. O carte despre care, după cum vom vedea, sunt multe de spus 🙂Lipking
  • Vă vom semnala apoi că a apărut, în sfârșit, și în limba română, Galileo Galilei, Sidereus nuncius – Mesagerul stelar, la Editura Humanitas, în traducerea lui Gheorghe Stratan (colecția de Opere italiene coordonată de Smaranda Elian).
  • Veți putea citi în curând o recenzie la celebra și încă foarte actuala carte a lui Alexandre Koyre, De la lumea închisă la universul infinit. Și, poate, și alte lucruri despre Alexandre Koyre, unul dintre cei mai importanți și mai influenți istorici ai științei europene.
  • Tot în curând și o recenzie semnată de Dana Jalobeanu la cartea Adei Palmer, Reading Lucretius in the Renaissance, Harvard University Press, 201420180905_092519

Nu uitați că așteptăm recomandările voastre – precum și propuneri de recenzii sau semnale de carte. Din toate domeniile: literatură, filosofie, istorie, artă, științe.